L-karnitinnel valóban gyorsítható a zsírégetés? A válasz igen és nem. Ugyanis a karnitinek közvetlen módon nem járulnak hozzá a fogyáshoz, zsírégetéshez, a zsírsavak anyagcsere-folyamatait viszont segítik.

L-karnitin bevitellel nő az aerob kapacitás, ami intenzívebb edzéseket tesz lehetővé.  Fotó: Designed by Valeria_aksakova

Mi az L-karnitin?

Az L-karnitin kémiailag gamma-aminosav származék. Elnevezése a latin carnis, azaz hús szóból ered, ami arra utal, hogy nagy mennyiségben mely táplálékban fordul elő. A vörös húsok tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, a fehér húsokban és a növényi eredetű táplálékokban jóval kevesebb van.

A legtöbb L-karnitin a vörös húsokban van, növények közül az avokádónak és a szójának említésre méltó az L-karnitin tartalma. Fotó: rawpixel.com from Pexels

Az L-karnitin úgy szemléltethető a legjobban, mintha egy kisegítő molekula lenne, ami egyes sejtalkotókat kapcsol össze, miközben különböző atomcsoportokat, szubsztrátokat szállít, akár egy ingajárat. A sejtfelszíneken juttat át bizonyos szerkezetű (elsősorban) zsírsavakat arra a helyre, ahol azok lebontása zajlik, majd a „szétszedett” egységeket ki is juttatja onnan. Tehát nem a lebontásban vesz részt közvetlenül, hanem segíti annak folyamatát.

Mennyi karnitinre van szüksége a szervezetnek?

Az emberi szervezet a napi szükséglet 20-25%-át tudja csak megtermelni, tehát a többit nagyrészt táplálkozással vesszük fel húsokból, tejtermékekből.
A szükségletet meghatározza, hogy milyen életmódot folytat az ember, hiszen stressz, betegség, aktívabb fizikai munka vagy intenzívebb terhelés esetén nagyobb mennyiség szükséges (250- 500 mg/nap, de akár 1500 mg/nap is lehet sportolóknak).

Miért van szükség L-karnitinre?

L-karnitin a szervezetünkben mindenhol megtalálható, bár leginkább olyan szervekben domináns, melyek nagy energia-felhasználók, ilyen például a vázizomzat, de jelentős mennyiségben van a szívben, agyban, májban is.

Legfőbb feladata a zsírok szállítása (mitokondriális transzport), vagyis ennek a vegyületnek a segítségével jutnak át a sejtmembránon a hosszú szénláncú zsírsavak a szervezet energiatermelő egységeibe, ahol a zsírsavak jelentős része bomlik le az ún. béta-oxidáció során. Tehát végeredményben szerepe a hatékony energiafelszabadításban van.

L-karnitin és a sport

Az L-karnitin erős, intenzív fizikai munka során vagy terhelésre, sportolásnál segítheti a zsírégetést, a zsírok anyagcseréjét, növeli a teljesítményt, javítja az állóképességet. Segíti az izmok regenerálódását, a súlyzós edzéseknél leginkább a mikrosérülések enyhítésében vesz részt, kardió edzéseknél zöldkávéval, zöld teával  szénhidráttal kiegészítve a zsírsav-oxidációt támogatja. Ezekben az esetekben edzések előtt 1-1.5 órával érdemes pótolni.

Érdekességek az L-karnitinről

Kozmetikai területen narancsbőr elleni, hidratáló, hámlasztó készítményekben találkozhatunk L-karnitinnel. Fotó: Ambro/freedigitalphotos 
  • Újabb vizsgálatok összefüggést találtak az inzulin jelátviteli útvonalakban való részvételére is, valamint hatással lehet a vázizomzat sorvadásáért felelős gének szabályozásában is.
  • A szív- és érrendszeri betegségeknél a jótékony hatásairól megoszlanak a vélemények, bár a vérerek összehúzódását fokozza, ezáltal növeli a véráramlást, így javítva az izmok oxigénellátottságát.
  • A vegyület jellegéből adódóan az ötvenes években, az első kutatások idején BT vitaminként jegyezték be.
  • Magas koleszterin- és trigliceridszint, érrendszeri betegség esetén is kifejezetten ajánlott a plusz bevitel.

Káros hatása nem ismert, viszont aki az előírt adag többszörösét veszi be, természetesen számíthat kellemetlen tünetekre, hányásra, hasmenésre.

 

Kiemelt kép: Designed by Lyashenko