Kevesen tudják, de a náthás megbetegedéseket is vírusok okozzák, és nem az, hogy megfázunk, bár a hideg levegőn tartózkodás valóban befolyással lehet a fertőzés kialakulására. Megmondjuk miért. 

Hozzávetőlegesen 200 féle kórokozó okozhat megfázásos tüneteket, ezek közül a leggyakoribbak a rhinovírusok. A megfázás kifejezés azonban nem teljesen alaptalan. A hideg hatására lehűlő szervezet védekezőképessége csökken, kevésbé tudja felvenni a harcot a bacikkal szemben, így azok játszva szaporodásnak tudnak indulni a légutakban.

Egy egyszerű náthával is jobb otthon maradni. Egyrészt nem fertőzünk meg másokat, másrészt a gyógyulást is elősegíti, ha pihenünk. (Fotó: freedigitalphotos)

A normális esetben gyors lefolyású betegség elsősorban kisgyermekeknél szokott szövődményekkel járni, esetleg azoknál, akiknek valamilyen alapbetegségük (asztma, COPD) van. Az orrfújáson, teázáson kívül azonban többet is tehetünk a mihamarabbi felépülés érdekében, íme néhány jótanács.

Így gyorsíthatod meg a gyógyulást!

Szellőztessünk!

A téli hideg ellenére is érdemes minden nap minimum egyszer 10-15 percre kinyitni az ablakot. A légcserének a friss oxigén mellett a páralecsapódás miatt is fontos szerepe van, ne adjunk teret a betegséget, allergiás tüneteket okozó penészedés megindulásának.

Hőmérséklet

Az ideális szobahőmérséklet alváshoz 19-20 fok körül van. Nem nagyon érdemes ettől eltérni napközben sem. Ne érezzünk kényszert a fűtés feltekerésére betegség esetén sem, inkább öltözzünk fel jobban.

Páratartalom

A szoba páratartalma is meghatározó, pláne száraz, görcsös köhögés esetén. Az 50-60 % jónak mondható. Ha ennél több, szellőztessünk, ha kevesebb, és a fűtési szezonban ez a gyakori, akkor használjunk hidegpárásítót.

Inhalátor

A letapadt légúti váladék feloldására, a köhögési inger csillapítására napi 2-3-szor érdemes alkalmazni. Lényege, hogy az inhalátor készülék tartályába Salvus vizet vagy steril sóoldatot kell tölteni, a keletkező sóspárát egy maszkon vagy csutorán keresztül belélegezni.

Gyakran fújjunk orrot!

A váladékkal teli orrmelléküregek kiváló táptalajt biztosítanak a kórokozóknak, ezért amennyire csak lehet, törekedni kell a légutak tisztán tartására. Használjunk tengervizes orrspray-t, orrzuhanyt, orröblítőt . Ez utóbbiak használata némi tanulást igényel, de könnyen el lehet sajátítani

Menjünk friss levegőre!

Ha a közérzetünk megengedi, nyugodtan menjünk ki a levegőre! Az oxigéndús levegő javítja a közérzetet, tisztítja a légutakat, gyorsítja a gyógyulást.

Régi klasszikusok

A nátha vonatkozásában a bőséges folyadékfogyasztásnak a váladék könnyebb elfolyósításában van elsődlegesen szerepe. A mézes tea vagy a „gyógyhúsleves” nagyon jól bevált praktikák.

A gyömbéres, mézes, citromos tea kiválóan enyhíti a torokfájást, köhögést.

Sóslevegő készülék

A megelőzésben és a betegség gyorsabb lefolyásában játszhat nagy szerepet ez a speciális sóterápiás készülék. Lényege, hogy a ventilátor egy mikrosó-kristályokkal bevont szűrőn keresztül áramoltatja ki a levegőt, aminek köszönhetően az adott helyiségben mérsékelt sótartalmú levegőt biztosít. Felsőlégúti fertőzéseken túl olyan betegségek esetén is kifejezetten ajánlott, mint a pollen allergia, az asztma vagy a krupp.

Infralámpa

Megfázás, fül- arcüregi érintettség esetén naponta 2-3-szor 5-10 percig alkalmazzuk. Egy infralámpát azért is érdemes beszerezni, mert a náthás tüneteken túl, számos más panasz enyhítésére is alkalmas, úgy mint reumatikus és izomfájdalmak, menstruációs görcsök.

Gyógynövények nátha ellen: csipkebogyó, hársfavirág, bodzavirág, lándzsás útifű, izlandi zuzmó, bíbor kasvirág (echinacea)

Vitaminok, nyomelemek: C-, D-, E-vitamin, béta-karotin, szelén, cink

Olvasd el ezt is!

Fotók: Designed by Freepik