Ha neked is sok volt a decemberi traktából, evés-ivásból, a január kiválóan alkalmas arra, hogy újra formába lendülj. Úgy válassz stratégiát, hogy végiggondolod mivel terhelted leginkább a szervezeted. Célzottan mutatjuk meg hogyan tudod mindezt egyszerűen és könnyedén megvalósítani.

(Fotó: Designed by Freepic.diller)

Mivel az ünnepek alatt általában jóval nagyobb a zsír-, szénhidrát- (pl. sütemények) és alkoholfogyasztás, a szervezet minden energiájával a méregtelenítésre fókuszál, a zsíranyagcsere felborul, a máj túlterheltté válik. A következmény fáradékonyság, enerváltság, puffadás, emésztési zavarok, plusz kilók formájában jelentkezik. Néhány heti könnyű diétával azonban gyorsan visszanyerhetjük régi formánkat.

Túl sok alkohol

Furcsamód a túlzott alkoholfogyasztás az, ami leginkább növeli a trigliceridszintet. Miért baj ez? Mert drasztikusan emelkedik a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kockázata. Érdemes tehát pár hétig elfejteni az alkoholos italokat, a sört egész biztosan. Ha mindenképpen innál valamit, napi egy deci bor még elfogadható mennyiség.

Az étkezést a fehérjékre összpontosítsd, egyél többször keveset, könnyűt, a szénhidrátokat fogd vissza, és válassz teljes kiőrlésű pékárukat. A kávét és a szénsavas italokat is jobb elkerülni ezekben a napokban. Mindemellett javasolt valamilyen májvédő teát vagy méregtelenítő hatású gyógynövényes étrendkiegészítőt is szedni.

A legjobb növények ezen a fronton a máriatövis, az articsóka, a gyermekláncfű, az édesgyökér, és a kurkuma.

Túl sok sütemény, édesség

Az ünnepek alatt egyik sütit faltad a másik után? A finomított liszt és cukor hirtelen és drasztikusan emeli meg a vércukorszintet. A cukor pedig még több cukrot “kíván”, szinte függőség alakul ki!

Az édességvágy csillapítható, ha legalább 3 napig nem eszel semmi édeset, helyette napi két alkalommal 2 gerezd almának megfelelő mennyiségű gyümölcsöt fogyassz. Főételnek laktató salátákat zsírszegény fehér húsból vagy halból szezonális friss zöldséggel.

Tegyünk avokádót is a salátához, tele van vitaminokkal, és a szervezet számára egészséges zsírokkal!  (Fotó: freedigitalphotos)

Ha nagyon édesszájú vagy, cukor helyett válassz olyan édesítőt, ami nem, vagy csak kis mértékben emeli a vércukorszintet. Az eritritol olyan cukoralkohol, aminek például semmilyen mellékíze nincs, kalóriatartalma elenyésző (mindössze 6 %-a a cukorénak), és nem emeli egyáltalán a vércukorszintet!

Ha te sem mozogtál sokat

Kanapé, asztal, hűtő…Te is csak ezeket a köröket futottad? Karácsony környékén hajlamosak vagyunk elhanyagolni a testmozgást is, aztán egyáltalán nem könnyű visszatérni az edzőterembe. Hogy visszanyerd a rutinodat, tüntesd el a hűtődből a nehéz, fűszeres, csábító ételeket. Elsősorban friss zöldeket egyél könnyű húsfélékkel kiegészítve. Készíts zöldturmixot bébispenótból, banánból, kiviből, narancsból és almából – ettől biztosan visszanyered az energiádat. Sétálj sokat a friss levegőn, és heti legalább háromszor feküdj le időben!

A zöldségturmixok, smoothie-k laktatóak és segítenek a tisztulásban. Legjobb zöldségek: spenót, uborka, cékla, brokkoli, gyömbér, sárgarépa. (Fotó: Designed by Rawpixel.com)

Az edzőteremben összpontosíts az állóképességed visszaszerzésére és a plusz kilók leadására, pár hétig ajánlott a sok kardio és csak egy lájtosabb erőnléti edzés. A bemelegítésre és a nyújtásra is fektess kellő hangsúlyt. Ha nincs kedved edzőterembe járni, érdemes beszerezned otthonra egy alakformáló gépet. Ha van benned kellő kitartás, néhány hét alatt így is visszaszerezheted a régi formádat.