A fényterápia nem csak a télen jelentkező, szezonális depresszió leküzdésében jelent segítséget, de  a szervezet egészére jótékony hatást gyakorol.

Testi-lelki egészségünk meghatározó eleme a fény. Olyan akár egy csodaszer, elűzi a depressziót, visszaadja a jókedvet, növeli a vitalitást, segít a gyógyulásban. Nem véletlen, hogy így tél vége felé egyre inkább nő a fényigényünk.

via GIPHY

A fény biológiája

Míg júniusban átlagosan 17 óra a napsütéses órák száma, addig januárban mindössze 7, nem véletlen tehát a téli depresszió, a lehangoltság, a kimerültségérzés, a dekoncentráltság. A fény hatással van az immunrendszerre, a hormonokra, az anyagcserére, a vérnyomásra is, tulajdonképpen az egész szervezetre. D-vitaminhoz is első körben napfény segítségével juthatunk.

A téli hónapokban jelentkező szezonális depresszió egyik megoldása lehet a fényterápia. / Photo by Noelle Otto from Pexels

Napi napfény

A modern életmódnak köszönhetően lényegesen kevesebbet töltünk szabadban, mint mondjuk 100 éve. Ennek köszönhetően jelentősen lecsökkent az egészséges napfényadagunk, amit valahogy viszont pótolni kéne, már csak az említett D-vitamin miatt is. Az ideális szabadban töltött idő napi 2-3 óra lenne, de erre manapság csak annak van lehetősége, akinek a munkaköre ezt lehetővé teszi. A napfény jótékony, szabályozó hatásait tehát nemigazán tudjuk kihasználni.

Testi-lelki egészségünk meghatározó eleme a fény. / Photo by Noelle Otto from Pexels

A fény gyógyító erejét Niels Ryberg Finsen feröeri-dán orvos és kutató helyezte tudományos alapokra a XIX. század végén, amiért Nobel-díjat is kapott.

Fényterápia otthon – Polarizált fény

A polárlámpák működési elve azon alapul, hogy a kisugárzott fényhullámok párhuzamos síkokban mozognak, azaz polarizáltak. Napfényhez hasonló, természetes fényt bocsátanak ki, megtartva annak pozitív tulajdonságait, ugyanakkor kiküszöbölve a káros ultraibolya (UV) sugárzást.

Biopolár lámpa

A szervezetre gyakorolt hatásuk három fő csoportra oszthatók:

Fájdalomcsillapító hatása annak köszönhető, hogy a fényenergia csökkenti az idegsejtek érzékenységét azon a területen, ahol áthalad a polarizált fény.

Gyulladáscsökkentő hatás: A polarizált fény támogatja a vérerek kitágulását, gyorsul az anyagcsere, ezáltal fokozódik a szervezet immunreakciója.

Biostimuláló hatás: Támogatja és meggyorsítja a sejtek, sérült szövetek regenerálódását, megújulását. Aktiválja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Activelight gyógyfénylámpa

A polarizált fényterápia kifejlesztése dr. Fenyő Márta, biofizikus nevéhez fűződik.

Milyen panaszok esetén érdemes a fényterápiához fordulni segítségért?

Sebkezelés: sérülések, műtétek utáni sebgyógyulás elősegítése, fekély, felfekvés kezelése.

Reumás panaszok kezelésére: csont- és ízületi gyulladások, kopások, deréktájon, vagy váll- és nyaki területen jelentkező fájdalmakra, ínhüvelygyulladásra.

Sportsérülések esetén izmok, inak és ínszalagok problémáira, ficam, rándulás, zúzódás, teniszkönyök kezelésére.

Bőrgyógyászati panaszokra: pattanásos bőr, ekcéma, pikkely- és övsömör, herpesz, felületi bakteriális bőrfertőzések gyógyulásának elősegítésére.

Téli depresszió csökkentése: a napsütéses órák számának csökkenésére sokan reagálnak depressziós tünetekkel. Elűzésében segíthet a természetes fény pótlása. Krónikus fáradtság, nyomott hangulat ellen is hatásos lehet.

Gyermekeknél is korlátozás nélkül alkalmazható bőrbetegségek, allergiás eredetű légzőszervi panaszok és felső légúti fertőzések, valamint mozgásszervi és idegrendszeri problémák esetén. Kisbabáknál ideális segítség a kipállás és pelenkakiütés okozta gyulladások csökkentésében.

A fényterápiás készülékek nem helyettesítik az orvosi kezelést, de minden esetben alkalmazhatóak kiegészítő terápiaként, illetve prevenciós céllal.

Ellenjavallat: epilepszia, láz

A fényterápiás lámpák bizonyos típusaihoz színterápia is kapcsolható. Számos tudományos kutatás támasztja alá a színek szervezetre gyakorolt pozitív hatását.

Kiemelt kép:  Pixabay

Felhasznált irodalom: Dr. Deák Sándor Gyógyítás fény- és színterápiával