Fáj a lábad? Visszatérő bőrkeményedések vannak a talpadon? Számos oka lehet a lábfájásnak, akár rossz testtartásból adódóan, kényelmetlen cipőviselettől, de a rossz vérkeringés vagy kezdődő talpi íngyulladás is okozhatja.

A tartó- és mozgatórendszerünk része a lábboltozat és a gerincoszlop, valamint a törzs- és hátizmok.

A lábfájás hátterében állhat túlsúly, nem megfelelő lábbeli viselése, túlterhelés. (People photo created by kjpargeter – www.freepik.com)

A lábboltozat a test egész terhét hordozza, melynek vannak csontos alátámasztási pontjai, valamint szalagok, izmok, melyek a fentről érkező nyomást ellensúlyozzák. A szalagok jóval meghatározóbb fenntartói a lábboltozatnak, mint az izmok. Az ízületeket minden állásban a szalagok stabilizálják.

Bokasüllyedés, lúdtalp, furcsa formájú talpnyom

Ezek mind-mind a lábboltozattal vannak összefüggésben.

Mi is az a lábboltozat?

A láb boltozatos szerkezete elsősorban a lábszár és a lábizmok megtartását szolgálja. Hosszanti- és harántboltozatot különböztetünk meg. A hosszanti boltozat lehet külső vagy belső bokát érintő.

A harántboltozat a talp közepének lágyrészeit, mint az ereket, idegeket, izmokat védi a közvetlen összenyomódástól. A láb elülső részén a két szélső lábközépcsontokon van a terhelés nagy része. A magassarkú cipők klasszikusan erre a része rakják a terhelést.

A hosszanti boltozat a hátsó sarokpillér és az elülső pillérek között található, szerepe a láb teherbíró képességének segítése, az itt található szalagok szorosan tartják a lábat, hogy a test súlya alatt az ne deformálódjon.

Ez a boltozatszerkezet rugalmas, ezért csökkenti a járás, ugrálás, futás közben fellépő rázkódásokat. Védi a talp izmait, ereit, idegeit az összenyomódástól.

Hogyan véd a lábboltozat?

  • A lábizmok és a lábszár aktív munkájával.
  • Talpi szalagokkal, izmokkal.

Alapvetően az emberi láb az álló helyzethez alkalmazkodva alakult ki, ezért képes a terhelést csillapítani és elnyelni.

Mégis…

Miért fáj a lábunk?

A láb talpi részén található a talpi izompólya, a fascia, mely, ha rugalmasságából veszít, begyulladhat és nagyobb terhelések hatására fájdalmassá is válhat. Úgy képzeljük el a talpat, mintha az erek, idegek a talp izmai és kötőszövetei között ügyesen kialakított alagútban futnának. Így, ha a talpat felépítő „szerkezetek” megsérülnek, feszessé vagy lazává válnak, akkor ezek az „alagutak” elnyomódhatnak, begyulladhatnak. Idővel aztán a láb keringése és érzékelő szerepe gyengül, romlik.

Bokasüllyedés

Állómunka, túlsúly következtében vagy alkati gyengeség miatt megnyúlik a boka egyik szalagja (ugró ín) és lesüllyed a boka egyik csontja (ugrócsont).  A hosszanti boltozat lelapul, szélesebb, hosszabb lesz a lábfej, a boka lábszár kissé befelé dől.

Lúdtalp

A szalagkészülék túlnyújtása és a rövid talpizmok kiesése miatt, a hosszú talpizmok megnyúlásának hatására a lábboltozat ellaposodik. Ez járhat erős fájdalommal a lábfejben, lábszárban, akár a fájdalom kisugározhat a derékba is. A boka befelé dől.

Harántboltozat-süllyedés

Ebben az esetben a harántboltozat lelapul, a lábközépcsontok szétcsúsznak. Bőrkeményedés jelenik meg a láb elülső, középső részénél, esetenként bütyök alakul ki, ami a lábközépcsont deformitását jelentheti. Ezt okozhatja a magassarkú cipő rendszeres viselése, valamint nagy terhelést jelentő rossz mozgássor következménye is lehet.

A magassarkú rendszeres viselése is okozhat harántboltozat-süllyedést. (Hand photo created by nensuria – www.freepik.com)

Tehetünk a lábfájdalom ellen!

Olyan cipőt, papucsot válasszunk, ami segíti a talpra nehezedő súlyelosztást, hozzájárul a talpfej helyes, megfelelő tartásához. Erre találták ki az anatómiai talpbetéteket, papucsokat.

Miben térnek le az anatómiai papucsok a hagyományos papucsoktól?

10 érv a gyógypapucsok mellett

  • Az anatómiai papucsok úgy vannak felépítve, hogy pontosan figyelembe veszik a testre nehezülő nyomást, terhelést.
Az anatómiai papucsok speciális kialakítása miatt a bokára és a gerincoszlopra nehezedő terhelés enyhül.
  • A papucs talpának kialakítása biztosítja a harántboltozat és a hosszanti boltozat alátámasztását, ezzel korrigálja vagy akár megakadályozza a boltozat lesüllyedését.
  • Enyhíti, majd megszünteti a talpfájást.
  • A lábfejet megfelelő pozícióban tartja, ezzel leveszi a terhelést a talp „fő ínjáról”, enyhíti az ínra nehezedő nyomást, feszítést.
A papucsokban található betétek kényelmesebbé teszik a mozgást, csökkentik a fájdalmat, párnázottságot biztosítva a láb és a talaj között.
  • Természetes anyagokból készülnek, ezért a kellemetlen lábszagot enyhítik, valamint a lábszagűző talpbetéttel kiegészítve azt meg is szüntethetik.
  • Mivel a megfelelő alátámasztásokkal eloszlatja a terhelést a talpon, ezért a tyúkszem, bütyök kialakulásának lehetősége is kisebb lesz vagy nem is alakul ki.
  • Célzott nyomáselosztást biztosít a lábfej közepére, bőrkeményedés nem alakul ki.

A rendszeresen kiújuló sarokfájdalmakat enyhíti és megszünteti, azáltal, hogy a talpi fascia-ról, ínról a megfelelően kialakított talpbetéttel, alátámasztásokkal leveszi a súlyt.

A gyerekeknél nagyon fontos a rendszeres ortopédiai szűrővizsgálat. (People photo created by freepik – www.freepik.com)

És még néhány tipp a lábboltozat-süllyedés elkerülésére

  • Gyerekkorban ajánlott a lábtorna. Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a korai talpra állítás is szerepelhet a későbbi lúdtalp kialakulásában.
  • Aktív mozgás, életkornak megfelelően.
  • Gyakori mezítláb járás, egyenetlen felszínen.
  • Kemény, sima talajon, burkolaton ne járkáljunk sokat mezítláb.
  • Kerüljük a túlzott terhelést, cipekedést.
  • Figyeljünk a helyes táplálkozásra, ne alakuljon ki túlsúly.
  • Elsősorban gyerekeknél fontos a rendszeres ortopédiai szűrővizsgálat.