Idén is menetrendszerű a járvány, de most rosszabb a helyzet a drasztikus mértékben emelkedő betegszám miatt. A leginkább veszélyeztetettek továbbra is a fiatal felnőttek, a kisgyermekek, és az idősek. Az idei vírus viszont az átlagosnál durvább tünetekkel jár, az akár több napig tartó magas láz is például ilyen.

A hosszantartó magas láz okozhatja a beteg kiszáradását is, a gyereknél és időseknél tehát fokozottan érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra. / Fotó: Love photo created by peoplecreations – www.freepik.com

Nátha vagy influenza?

Nátha esetében a tünetek lassabban, fokozatosan jelentkeznek. Láz egyáltalán nem jellemző, esetleg kis hőemelkedés előfordulhat, a felsőlégúti panaszok (orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokfájás) mellett rossz közérzet, hidegrázás jelentkezhet.

Influenzánál a tünetek szinte egyszerre jelennek meg, ami gyakorlatilag azonnal ledönti a lábáról a beteget. Náthára jellemző tünetek is kialakulhatnak (torokfájás, köhögés), ami viszont egyértelművé teszi a különbséget, az a több napig is eltartó magas láz és a teljes levertség. További tünetek a gyengeség, ami akár 2-3 hétig is eltarthat, a fejfájás, az izom- és végtagfájdalom, hidegrázás.

Így fertőz az influenza

Egy influenzás beteg kb. 2 méter sugarú körben fertőzhet meg másokat. A cseppfertőzésen (tüsszentés, köhögés, beszéd) túl ritkábban ugyan, de vírussal szennyezett felületek érintésével is. Egy beteg a tünetek megjelenését megelőző naptól 5-7 napig továbbíthatja az influenzát, a gyerekek valamivel tovább.

Ha beoltatjuk magunkat, a védettség kialakulásához 2 hét szükséges.

Mit tegyél és mit ne járványos időszakban?

  • Gyakran, és alaposan moss kezet, hidd el, ténylegesen csökkenti a megfertőződés kockázatát. Ha nincs lehetőséged, használj kézfertőtlenítő gélt.
  • Ne menj túlzsúfolt helyekre.
  • Ügyelj környezeted higiéniájára.
  • Szedjél plusz vitaminokat: a C- és a D-vitamin bevitel kifejezetten ajánlott egész télen. Utóbbi az immunsejtek aktivitását is fokozza.

Ha megbetegedtél…

  • Ne menj be dolgozni, akkor sem, ha már láztalan vagy. Ez azért is fontos, hogy ne fertőzz meg másokat. A gyógyulási idő influenza esetén kb. egy hét.
  • Ha lázas vagy, ne nyúlj azonnal lázcsillapítóért, hagyd dolgozni az immunrendszeredet. A nagyon magas lázat viszont csillapítani kell.
  • Igyál minél több folyadékot, meleg teát, húslevest.
A láz erősen megterheli a szívet, a pulzus szaporává válik, ami a szívbetegeknél jelent nagy kockázatot. / Fotó: Background photo created by freepik – www.freepik.com

A legjobb természetes segítségek

Bodza- és hársfatea keveréke: nagyon jó izzasztó hatású, köhögéscsillapító. Fotó: Flower photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Echinacea/Bíbor kasvirág: támogatja az immunrendszert, lerövidíti a betegség idejét

Propolisz: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású

Bodza- és hársfatea keveréke: nagyon jó izzasztó hatású, köhögéscsillapító

Ez is érdekelhet:

Szabadulj meg villámgyorsan a náthától!