A szúnyogok alapvetően a melegre és a nedvességre „gerjednek”. Tehát ha sok az eső, hamar melegszik az idő, biztos, hogy megjelennek a vérszívók is. Mit érdemes tudni a szúnyogokról? Kell-e tartani attól, hogy fertőzést okoznak? Ezekre a kérdésekre fogunk most válaszolni.

A szúnyog a nyálával antikoaguláns anyagot juttat a bőrbe, ezzel akadályozva a véralvadást.  / Fotó: Medical photo created by jcomp – www.freepik.com

Csak a nőstény szúnyogok csípnek, a nagyméretű hímek nem.

A nőstények is csak a peterakás sikeressége érdekében szívják a vérünket, alapvetően növényi nedvekkel táplálkoznak.

A szúnyogok 3 tényezőt vesznek figyelembe áldozatuk becserkészésekor:

a testhőt, a szén-dioxid kibocsátást, és bizonyos illatokat, szagokat, beleértve az izzadságot is.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyog szúráskor a nyálával véralvadásgátló anyagot juttat a bőrbe, az idegen fehérjére szinte azonnal beindul az immunreakció. Az ilyenkor felszabaduló hisztamin számlájára írható a viszketés, a csípés bepirosodása (kitágulnak az erek), a göbszerű duzzanat.

A legfontosabb, hogy ne vakarjuk el a szúnyogcsípést, mert könnyen elfertőződik. / Illusztráció: Design vector created by freepik – www.freepik.com

Kiket szeretnek a szúnyogok?

Fentiek alapján egyértelműen azokat, akik több szén-dioxidot lélegeznek ki: a magas, nagytermetű embereket, a túlsúlyosakat, a kismamákat, és mindazokat, akik valamilyen megerőltető tevékenységet végeznek, mivel ilyenkor ugyancsak megnő a szén-dioxid kibocsátás, ami mellett a testmozgás hatására keletkező vegyületek „szaga” is csalogatja őket.

Mi vonzza még a szúnyogokat?

A kutatások tükrében a 0-ás vércsoportúak is kedveltebbek a szúnyogok körében az átlagosnál. A gyerekek vékony bőre szintén hívogató a vérszívóknak. És vannak még kevésbé tudományos állítások is, miszerint sörfogyasztás után ugyancsak jobban csípnek a szúnyogok, és állítólag a fekete szín, ruházat is jobban kiszolgálja az ízlésüket.

Szúnyog-életciklus

A nálunk élő szúnyogok átvészelik a telet, tavasszal előbújnak, petét raknak és indul a körforgás: lárva, báb, imágó. Mindehhez elég nekik egy pocsolya is.
Egy szúnyog átlagosan 1-3 hétig él, ez alatt természetesen igyekszik szaporodni: ehhez és az utódok egészséges fejlődéséhez van szüksége a tápanyagokban gazdag vérre. A hímek ez esetben is rosszul járnak, csak néhány nap jár nekik, párosodás után elpusztulnak.

Kell-e tartanunk bármilyen szúnyog által terjesztett betegségtől?

Hazánkban még kicsi az esélye, hogy komolyabb betegséget adjanak át a szúnyogok, de most már nagyobb a kockázat, mint néhány éve. A globalizáció, az árukereskedelem,  a távolságok “megszűnése” lehetővé teszi, hogy új fajok bukkanjanak fel hazánkban.

A trópusi betegségek terjedéséről egyelőre még csak mint kockázatról beszélünk, a koreai szúnyog felbukkanása és terjeszkedése azonban komoly aggodalomra ad okot.  / Illusztráció: Hand vector created by macrovector – www.freepik.com

A virológusok számára jelenleg a legnagyobb fejtörést a koreai szúnyog okozza, ami sajnos nagyon jól viseli a magyar éghajlati viszonyokat.  Ha pedig ilyen és ehhez hasonló fajok (pl. egyiptomi csípőszúnyog) szaporodnak el, akkor olyan betegségekkel is számolhatunk, mint a bőrférgesség, agyvelőgyulladás, vagy a tavaly középpontba került nyugat-nílusi láz.

Amíg nincs érdemi megoldás a szúnyogok visszaszorítására, addig pedig érdemes a védekezésre fókuszálni. A csípés okozta viszketésre pedig kitűnő megoldás ez az okos kis készülék. További információ a képre kattintva!

Bite away thermostift: orvostechnikai eszköz rovarcsípésekre